Доц.д-р Атанас (Насо) Кацаров: "Стига толкова спайдърмен!"

Тема
дата
3/3/2019
автор
Ива Димова

Как звучи лекар според Вас, в България?

Обидно. Много хора поработиха това да стане мръсна дума. Пациенти, политици, бюрократи, журналисти, дори колеги. И продължават. Навремето в основното соц – поколение им казваха „докторче“. Сега ми звучи същото, като „лекар“.

За кое Ви е най-болно в сегашната ситуация в здравеопазването?

За това, че липсва най-важното – доверието между лекар и пациент. Връзката се разруши поради редица огромни грешки, които се натрупаха в последните 21 години по вина на всички.

Кой e Вашият учител или човекът, на когото се възхищавате?

Д-р Dror Paley. Работи във Флорида, САЩ. Мисля, че е извънземен.

Вярвате ли в супергерои? Вие самият за децата често сте такъв.

Вече не. Оказа се, че супергероите крият много демони в себе си. Вече не са модерни. Сега на мода е Мики Маус. За съжаление се заформи и такова крило в медицината в България. Аз й казвам „Мики Маус – медицина“, а болниците станаха „молници“. Мики Маус Медицина в Молници. 4М – помни се лесно.

Кое специфично за Вашата специалност?

Че всеки може да стане ортопед. И за съжаление практиката го потвърждава.

Може ли да се говори за превенция на травмите - при деца и при възрастни?

В България не може да се говори за превенция на каквото и да е. Превенция се прави от хора с визия за бъдещето, а не от еднодневки.

Кога трябва да е първият клиничен и профилактичен преглед?

До първия месец след раждането. Освен клинично, бебето се гледа на ехограф – тазобедрените стави. Изключително важно е родителите да заведат бебето на ортопед не на шестия, а на първия месец.

 

Има ли неоперабилни състояния?

Аз съм ортопед - хирург преди всичко. Само умрял човек не мога да оперирам ☺

Коя е най-сложната операция, която сте извършил?

За мен в ортопедията, най-сложната операция е ротационната пластика. Но като цяло, колкото е сложна смяната на става, толкова и тазовата хирургия, толкова и ходилната хирургия.

Общо взето всички са сложни, не подценявам нито една, защото поемам цялата отговорност със съзнанието, че работя върху живи хора. Представете си, да кажете на родител, ами тези операции по статистика са 80% успешни. Да, близо сме до 100-те процента, но ако е Вашето дете? Това са сериозни неща, не игра на карти или прогноза за времето.

Смяната на става сложна операция ли е? Възрастните хора много се плашат.

За който разбира не е. Лошото е, че вече  навсякъде предлагат смяна на стави и естествено, качеството падна драстично. Но пък пациента може да избира измежду толкова много видове стави и доктори. Пациентът винаги намира, това което търси.

Интересното е, че едно от последните достижения на науката, което въвеждаме в клиничната практика са стволовите клетки. В някои случаи това лечение се явява алтернатива на смяната на ставите.

За какво мечтаете?

Да се събудя след 100 или 200 години. Страхувам се единствено, да не видя същите лица на същите управленски позиции.

Какво искате да се промени в здравната система през Новата година?

Всеки да си знае мястото. Лекарите да са лекари, икономистите – икономисти, синоптиците – синоптици, администрацията – да администрира наистина и т.н. Може би това трябваше да го свържа с въпроса за мечтата защото, като гледам как тръгна тази година, нищо добро не ни чака.

* Всяка част от това интервю е обект на авторско право.

**Използването или цитирането без разрешението на автора подлежи на санкция.

Присъединете се към дискусията