Д-р Явор Владимиров и екипът му от Ин витро клиника "София" въвеждат нов протокол за яйчникова стимулация!

тема
Ин-витро
дата
14/2/2022
автор
Ива Димова

Ин витро клиника „София“ въвежда нов протокол за контролиране на яйчниковата стимулация по време на инвитро процедура.

Преди да представи метода на своите пациенти, в продължение на две години екипът на д-р Явор Владимиров проведе поредица от проучвания, като резултатите бяха публикувани в чуждестранни специализирани списания.

Иновацията вече е факт и тя предлага множество ползи за жените.

Методът се основава на определяне нивата на естрон-3-глюкорунид  (E3G) в урината, който е в тясна зависимост с нарастващите нива на естрадиола и фоликулите по време на стимулация. Това може да бъде извършено от самия пациент в домашни условия, с малък преносим анализатор. Резултатите от изследването се изпращат на лекуващия лекар чрез приложение в телефона или чрез специално създадената на сайта на клиниката online платформа. След обработка на данните, специалистът определя дозите и информира пациента как да продължи стимулацията.

В края на стимулацията пациентката посещава еднократно клиниката за ултразвуков преглед и определяне серумните нива на хормоните в кръвта. Това посещение ще даде възможност на специалиста да се информира за финалния растеж на фоликулите и маточната лигавица, както и да вземе решение кога да направи фоликуларната пункция, дали да приложи техники за предотвратяване на случаите с риск за хиперстимулационен синдром,  да определи последващото поведение относно връщане на ембрионите в маточното тяло, т.е. фреш ембрио трансфер или замразяване на ембрионите.  Тази среща с лекуващия лекар е важна за пациента, защото той ще получи отговор на въпроси, които са възникнали по време на стимулацията или други, които пациентът все още не е задал.

Д-р Явор Владимиров и екипът му са обнадеждени, че с новия протокол за контролиране на яйчникова стимулация ще се:

1. Намалят разходите от регулярните ултразвукови и хормонални изследвания.

2. Намали стреса от честото взимане на кръв за определяне на серумните хормонални нива.

3. Намали времето, което пациентът губи при чести  посещения  в клиниката и времето за пътуване до там.

4. Намалят директните немедицински разходи, свързани с използване на автомобил, автобус, влак, хотелско настаняване и храна.

5. Намали рискът за пациента от ситуации, подобни на COVID-19.

Д-р Владимиров казва:

„Всяка иновация в асистираната репродукция има за цел да увеличи успеваемостта и да се намалят риска за пациента и себестойността на услугата. В интерес на пациента и обществото е да се намалят преките и косвени разходи за лечение на безплодието чрез IVF процедура. Този нов подход за контролирана стимулация на яйчника може да изпълни тази задача, без да увеличи риска за пациента и да намали успеваемостта на метода инвитро.”

Присъединете се към дискусията