Една мечта, една цел! - кампания за мъжко репродуктивно здраве

тема
Ин-витро
дата
15/3/2022
автор
Ива Димова

Прекрасен ден е днес!

Обявяваме старт на записвания за спермограми!

ЕДНА МЕЧТА, ЕДНА ЦЕЛ!

На 25 март инвитро клиника „София” стартира кампания за мъжко репродуктивно здраве.

Лице на кампанията е певецът VenZy. Целта е да бъдат насърчени млади мъже, които все още нямат деца, да изследват своите репродуктивни възможности. Доказано, че при безплодие в двойката в 40% от случаите проблемът е при мъжа.

От предишните кампании на инвитро клиника „София” резултатите се красноречиви, че има нужда да се говори повече за проблема.

Статистиката показва, че при изследване на количествените и качествени параметри на семенната течност, все повече намаляват мъжете с нормални параметри. Също така е установено, че при около 2% от мъжете е налице липса на сперматозоиди (азоспермия).

Според  д-р Десислава Тачева, главен ембриолог на Инвитро клиника София, архаичната представа за безплодието като за женско заболяване отдавна е отхвърлена. Мъжкият фактор на инфертилитет стана особено актуален в последните десетилетия.

‼️

VenZy  споделя: „Включвам се в кампанията от гледната точка на баща и мъж. Прегърнах тази инициатива с цел, да кажем на обществото, че не е страшно да се преглеждаш. Не е нужно да имаш проблем, за да отидеш на лекар. Вярвам, че с по голяма информираност страха и притесненията на мъжете биха отпаднали. Имам приятели, които са живели в чужбина и те са ми споделяли, че да се изследват преди да искат да имат бебе е изключително нормално и рутинно. Много често един такъв преглед от страна на мъжа ще спести много притеснения и болка от страна на жената. Трябва да се премахне стигмата над това, че при безплодие в една двойка – вина има жената, защото е „ялова“.

‼️

Темата за мъжкия стерилитет продължава да е табу в България. Обичайно мъжете се чувстват здрави и това ги кара да смятат, че проблемът не е в тях. Характерен е и страхът да не се подрони техния авторитет в семейството. Това води до забавяне на диагностиката.

В нашето общество все още има доста заблуди, свързани с мъжкия стерилитет. Една от тях е, че сексуално активните мъже нямат репродуктивни проблеми. Причината е, че повечето хора не правят разлика между сексуално и репродуктивно здраве. Друга заблуда е, че щом някой вече има деца, значи репродуктивното му здраве е добро.  С напредването на възрастта в човешкото тяло настъпват определени изменения, свързани най-вече с някои заболявания. Основните проблемни идват от диабета и хипертонията, а също така и от нездравословния начин на живот, който може до доведе до намаляване на оплодителните възможности на сперматозоидите или тяхното количество.

Има различни причини за стерилитета при мъжете, като най-често срещаните са вродените аномалии, възпалителните заболявания, ендокринните заболявания, разширените вени на тестисите. Според специалистите по репродуктивно здраве профилактиката трябва да започва още от ранна детска възраст и да се прави от педиатрите.

📞

За записвания тел.: 070018586

Присъединете се към дискусията